رئیس سازمان حج و زیارت با اشاره به دیدارش با وزیر حج عربستان گفت: تفاهم نامه حج سال 94 تا پایان هفته به امضاء خواهد رسید و با توجه به محدودیت فضای مسجدالحرام ، احتمال افزایش سهمیه اعزام حجاج ایرانی وجود ندارد.
'سعید اوحدی' که در رأس هیئت ایرانی به عربستان سفر کرده است، در گفتگو با خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی سازمان حج و زیارت در خصوص روند عملیات عمره گفت: عملیات عمره بصورت روان در جریان است و بر اساس گزارشات کارشناسان سازمان حج و زیارت و بعثه مقام معظم رهبری امسال با شرایط بهتری نسبت به سال گذشته مواجه هستیم.
وی افزود: هرساله در این فصل برای ارزیابی عملیات عمره سفری به عربستان داریم تا بصورت میدانی مسائل را مورد بررسی قرار دهیم و آسیب ها و مشکلات موجود را چاره اندیشی و مرتفع نماییم که در این سفر نیز از بخش های اجرایی و ستادهای عملیاتی بازدید بعمل می آوریم.
رئیس سازمان حج و زیارت ادامه داد: هدف اصلی سفر به عربستان امضای تفاهم نامه ای بود که هرساله میان مسئولین حج کشورها با وزارت حج عربستان به امضاء می رسد.
رئیس سازمان حج و زیارت کشورمان در خصوص جلسه روز گذشته با وزیر حج کشور عربستان گفت: همه ساله نمایندگان مجموعه های درگیر در حج نیز در جلسه دیدار با وزیر در خصوص بحث تفاهم نامه حج حضور داشتند، اما روز گذشته تغییری در ساختار افراد شرکت کننده در جلسه شکل گرفته بود و علاوه بر وزیر محترم حج تنها معاونان وی و نماینده وزیر کشور عربستان و نماینده وزارت خارجه آن کشور در جلسه حضور داشتند.
وی بیان کرد: با توجه به تلاش هایی که استکبار برای ایجاد فضای تفرقه در جهان اسلام صورت می دهد، فضای مذاکرات روز گذشته با سعودی ها فضای مثبتی بود.
رئیس سازمان حج و زیارت اظهار داشت: در جلسه روز گذشته هم وزیر حج کشور عربستان و هم نماینده وزارت خارجه آن کشور بر نظم حجاج و عمره گزاران ایرانی تأکید داشتند و شروع عملیات عمره در دهه اول ماه صفر را نشانگر نظمی جامع در زائران ایرانی توصیف کرده و خدمات اجرایی به زائران از سوی طرف ایرانی را مطلوب ارزیابی کردند.
مهندس اوحدی ادامه داد: در جلسه روز گذشته نکاتی از سوی طرف عربستانی مطرح شد که قابل قبول بود که از جمله آنها این بود که زائران ایرانی در ایام تشریق در روز عید قربان تا طلوع آفتاب در وادی محسر وقوف می نمایند که این مسأله مشکلاتی را برای تردد زائران دیگر کشورها ایجاد می کند که در این خصوص باید آموزش لازم به زائران داده شود.
رئیس سازمان حج و زیارت ادامه داد: در جلسه روز گذشته به تمهیدات وزارت حج عربستان برای حج سال آتی اشاره شد و نگاه دو طرف این بود که با تعامل و همکاری مستمر بستر پذیرایی بهتر از زائران خانه خدا فراهم شود.
مهندس اوحدی در این باره ادامه داد: در این جلسه با تأکید بر اینکه متوسط سن زائران ایرانی بالای 60 سال است که این عدد عدد بالایی است، بر فراهم آوردن مطالبات زائران بویژه در فرودگاه ها و مبادی ورودی کشور عربستان تأکید شد، با توجه به اینکه زائران 30 تا 32 روز را در سرزمین وحی حضور دارند.
رئیس سازمان حج و زیارت با بیان اینکه ما فقط ماموریت مدیریت 64 هزار زائر ایرانی را در حج به عهده داریم ولی طرف سعودی باید حجاج همه کشورها را در عملیات حج مدیریت کند ، گفت: با توجه به این مسأله وجود برخی مسائل قابل پیش بینی است که راهکار آن تنها تعامل و همکاری میان ما و طرف سعودی است.
وی به سفر وزیر حج عربستان به ایران و حضور در کنفرانس وزرای اطلاع رسانی کشورهای اسلامی اشاره کرد و گفت: در آن زمان در خصوص بسیاری از مسائل حج به تفاهم رسیدیم و در جلسه دیروز مسائل عدیده ای برای بحث وجود نداشت.
رئیس سازمان حج ادامه داد: وزیر حج عربستان گفته بود که کمیته ای برای رفع مشکلات در مدینه با حضور نمایندگانی از امر به معروف و وزارت حج عربستان و نماینده سازمان حج و زیارت که همان رئیس ستاد مدینه است، تشکیل شود که از ابتدای عملیات عمره این کمیته 4 جلسه داشته و بدین ترتیب با تشکیل جلسات این کمیته از برخی سوء تفاهمات بویژه در بقیع جلوگیری می نماید.
رئیس سازمان حج و زیارت بیان کرد: در جلسه دیروز وزیر حج تأکید کرد با توجه به نظمی که در زائران ایرانی وجود دارد، هیچ زائر ایرانی در عربستان زندانی نیست و نماینده وزیر خارجه عربستان نیز تأکید کرد در بین زائران ایرانی در عمره هیچ متخلفی نداریم که این مسائل شاخصی برای موفقیت عملیات عمره است.
مهندس اوحدی با اشاره به اینکه سال آینده آخرین سال اجرای پروژه توسعه مسجدالحرام است گفت: سهمیه زائران ایرانی در حج سال آینده نیز همان 64 هزار نفر خواهد بود و با توجه به اینکه فضای مسجدالحرام با توجه به طرح توسعه کمتر شده است، قطعا افزایشی در سهمیه حجاج نخواهیم داشت.
رئیس سازمان حج و زیارت گفت: در دیدار روز گذشته در خصوص مسأله ندادن ویزای حج به زائران ایرانی خارج از کشور اشاره شد که در نرم افزار جدید مسار الکترونیکی برای گذرنامه های ایرانی که خارج از ایران صادر شده باشد، سال گذشته امکان صدور ویزا وجود نداشت که نماینده وزیر خارجه عربستان قول داد این مشکل نیز برطرف شود.
مهندس اوحدی بیان کرد: در جلسه دیروز مطرح شد که امکانات خوبی در منا و عرفات برای زائران فراهم شده است و فرودگاه مدینه تا دو ماه آینده به بهره برداری خواهد رسید و توسعه فرودگاه جده نیز بزودی در برنامه است.
وی ابراز امیدواری کرد: با همکاری و تعامل طرفین خدمات مطلوبی به زائران ارائه شود تا بستری مناسب برای فراهم آمدن اقتدار معنوی که مورد تأکید مقام معظم رهبری است، فراهم شود.
رئیس سازمان حج و زیارت اشاره کرد: امروز ثبت نام در کاروان های حج سال 94 آغاز شده است و امیدواریم در مدت زمان 7 ماهه باقیمانده تا عملیات حج بتوانیم زمینه را برای آموزش مطلوب زائران و بستر مناسب معنوی و فرهنگی آنان فراهم آوریم.
وی ادامه داد: مرکز پزشکی حج نیز برای خدمات دهی به حجاج آماده است و بزودی معاینات حجاج آغاز خواهد شد.
رئیس سازمان حج ادامه داد: مهندس پرورش مدیرعامل شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران نیز ما را در این سفر همراهی می کند و مسائل پروازی حج نیز با حضور ایشان در جلسه با سعودی ها مطرح و بررسی خواهد شد.
وی بیان کرد: جلسات کارشناسی هیئت اعزامی به عربستان از روز دوشنبه آغاز خواهد شدو در این جلسات مسائلی از جمله بستن برنامه پروازها، مقررات پروازی و فرودگاه ها مورد بررسی قرار خواهد گرفت، همچنین مرکز پزشکی حج و زیارت نیز با هلال احمر عربستان جلساتی برگزار خواهد کرد.
رئیس سازمان حج در خصوص زمان امضای تفاهم نامه حج سال 94 گفت: جلسه در سطح مسئولان عالی رتبه دو کشور روز گذشته برگزار شده و امیدواریم پس از برگزاری جلسات کارشناسی ، تفاهم نامه حج سال آتی ظرف این هفته به امضاء برسد.
مهندس اوحدی در خصوص روند عملیات عمره نیز بیان کرد: شرایط بصورت نسبی نسبت به سال گذشته بهتر است و مشکلات موجود نیز رصد و آسیب شناسی می شود و موارد لازم را با طرف سعودی مطرح خواهیم کرد.
وی در پایان اظهار داشت: در جلسات امروز در مکه مکرمه به این نتیجه رسیدیم که هر دو هفته یکبار جلسه هماهنگی با حضور سرکنسول ایران در جده، ستادهای ما و نمایندگان و کارشناسان بعثه مقام معظم رهبری در عربستان داشته باشیم تا مسائل زائران را در مکه و مدینه مورد بررسی و پیگیری قرار دهد تا بدین طریق حقوق زائران حفظ گردد.