17ربيعالاول؛ آغاز نام نويسي در کاروان هاي حج تمتع/15 محرم؛ آغاز نام نويسي در کاروان هاي عمره
رئيس سازمان حج و زيارت از رضايتمندي زائران ايراني حج تمتع از خدمات تغذيه و تدارکات، پزشکي و اسکان در حج امسال خبر داد.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني سازمان حج و زيارت، سعيد اوحدي صبح امروز در نشست خبري با اصحاب رسانه با اشاره به ويژگيهاي حج امسال اظهار داشت: يکي از مهمترين ويژگيهاي حج امسال روان بودن عمليات بود و بيش از 92 درصد برنامههاي سازمان حج و زيارت اجرايي شد.
وي با بيان اينکه آماده بودن همه امکانات يکي ديگر از ويژگيهاي حج امسال بود، تصريح کرد: تاکنون 3 دعاي کميل برگزار کرديم که اين هفته نيز در مدينه دعاي کميل چهارم برگزار ميشود. همچنين جلساتي با وزير حج عربستان و امير مدينه داشتيم که باعث شد رفتار سعوديها نسبت به سنوات گذشته با احترامتر باشد.
اوحدي ادامه داد: مراسم برائت از مشرکين بسيار باشکوه برگزار و دعاي عرفه نيز به دليل استقبال زائران يک ساعت زودتر از زمان مقرر برگزار شد.
رئيس سازمان حج و زيارت با بيان اينکه 64 هزار زائر در قالب 451 کاروان از 19 ايستگاه پروازي به حج مشرف شدند، تصريح کرد: سال گذشته فقط زائران ايستگاه پروازي تهران مي توانستند مدينه قبل يا بعد بودن را انتخاب کنند اما امسال در راستاي توزيع عادلانه خدمات ميان زائران اين امکان براي زائران حج تمتع 15 استان فراهم شد.
وي اضافه کرد: تلاش کرديم دوره اقامت در مدينه را از 7 روز افزايش دهيم لذا 43 درصد زائران از 7 تا 9 روز و بعضا 10 روز در مدينه ماندند که اين اقدام موجب رضايت مندي زائران شد. همچنين امروز زائري در مکه نداريم و در حال حاضر 13 هزار و 500 نفر از زائران ما در مدينه حضور دارند که به تدريج تا يکشنبه هفته آينده به ميهن اسلامي باز مي گردند.
اوحدي يادآور شد: تا امروز معدل تاخير پروازهاي ما 17 دقيقه بود که نشان از خدمات خوب شرکت هواپيمايي داشت و امسال اولين سالي بود که از فرودگاه امام زائران به حج مشرف شدند که اين انتقال بسيار کار سنگيني بود. امروز حتي يک مورد هم نداريم که ساک و بار زائري در عربستان مانده باشد.
رئيس سازمان حج و زيارت با بيان اينکه در حوزه حمل و نقل زميني در عربستان 3 بخش وجود داشت که يکي از آنها حمل و نقل درونشهري ما بود، گفت: معدود کشوري مثل ما در طول 24 ساعت زائران خود رابه کمک 250 اتوبوس از درب هتلها به مسجدالحرام ميبردند و در اين نوع تردد 95 هزار تردد داشتيم.
وي اضافه کرد: حمل و نقل بينشهري از مسيرهايي مانند مسجد شجره به مکه نيز جزء اقدامات ما بود که 790 دستگاه اتوبوس در اين زمينه فعال بودند و 970 هزار کيلومتر مسافت بدون حتي يک مورد حادثه به لطف خدا انتقال صورت گرفت. از مشکلات سال گذشته گمشدن اتوبوسها بخصوص در مسير مسجد جحفه بود که امسال خوشبختانه با توزيع نقشه مسير ميان مديران راهنما و رانندگان هيچ موردي در اين زمينه نداشتيم.
اوحدي گفت: در حوزه عمليات نقل ترددي، در ايام تشريق زماني که 2 ميليون زائر همزمان بايد از مکه به عرفات و منا بروند اين انتقال انجام شد و 64 هزار زائر از ساعت 2 بعد از ظهر انتقال يافتند که ساعت 9:30 شب همه در عرفات بودند و 1020 دستگاه اتوبوس کار اين حمل و نقل را انجام دادند.
رئيس سازمان حج و زيارت يادآور شد: در برنامه نرمافزاري نقل ترددي براساس آن از هر هتلي که اتوبوسي خارج ميشد به صورت آنلاين ميدانستيم که چقدر زائر از چه هتلهايي حرکت کرده است و چه تعداد زائر در عرفات و يا مکانهاي ديگر داريم و چنانچه اتوبوسي گم ميشد، بدين طريق مطلع مي شديم و ميتوانستيم اتوبوس جايگزين قرار دهيم.
وي با بيان اينکه حوزه تغذيه و تدارکات ما امسال براي اولين سال صددرصد به صورت متمرکز انجام شد و در سال هاي گذشته بخشي از وقت مديران به خريد مايحتاج کاروانها صرف ميشد، ادامه داد: کيفيت يکسان تدارکات و تنوع غذايي موجب شد که 97 درصد زائران از وضعيت تغذيه و تدارکات رضايت داشته باشند همچنين سال گذشته 21 قلم کالاي تدارکاتي از ايران به عربستان برديم که بدين ترتيب امسال تعداد آن را به 61 قلم که 50 درصد کالاي مورد نياز زائران را تشکيل ميداد افزايش داديم.
اوحدي با اشاره به خدمات مرکز پزشکي حج و زيارت نيز ضمن تشکر از وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکي و جمعيت هلال احمر جمهوري اسلامي ايران گفت: 130 مطب در مجموع 84 هتل در مکه و مدينه - 58 هتل در مکه و 26 هتل در مدينه - فعال بودند. همچنين 110 تن دارو را قبل از موسم حج به عربستان منتقل کرديم. امسال همچنين با توجه به اينکه 52 درصد زائران ما خانم بودند 60 پزشک زن متخصص و فوق تخصص را به عربستان اعزام کرديم و 47 مطب مخصوص خانمها براي زائران در عربستان برپا شد.
رئيس سازمان حج و زيارت ادامه داد: به دليل نوع تغذيه و تدارکات و نوع خدمات پزشکي، 91 درصد زائران از اين حوزه رضايت داشتند و در مجموع اين اقدامات باعث شد تا 40 درصد فوتيهاي ما نسبت به سال قبل کاهش يابد و تعداد مراجعات زائران به مرکز درماني مرکز پزشکي حج و زيارت نيز 40 درصد کاهش يابد. در مجموع 14 فوتي داشتيم که 12 نفر به علت مشکل قلبي و 2 نفر به علت مشکل ريوي فوت کردند که 8 نفر از آنها خانم بودند و يک بانوي 41 ساله ايراني در قبرستان ابوطالب در نزديکي قبر حضرت خديجه(س) دفن شد.
وي با بيان اينکه کوچکترين زائر ما 9 ساله از اصفهان و مسنترين آنها بانوي 111 ساله از گلستان بود، گفت: از آنجايي که بدليل طرح توسعه مسجدالحرام بين ايستگاه اتوبوس تا مسجد 800 متر فاصله بود که در برخي مسيرها شيب تندي نيز داشت ، امسال براي اولين بار به پيشنهاد ستاد عمليات سازمان حج و با هاهنگي طرف سعودي ، 65 ويلچر براي جابجايي زائران ناتوان و مسن قرار داديم که 4500 مورد انتقال زائر به کمک ويلچر داشتيم که البته در اين ميان به برخي زائران ناتوان ديگر کشورها نيز خدماتي ارائه شد.
اوحدي ادامه داد: امسال همچنين 23 درصد تعديل نيروهاي ستادي داشتيم که موفق شديم 3 کاروان از زائران صاحب سند تمتع يعني 300 نفر را به حج مشرف کنيم.
رئيس سازمان حج و زيارت با بيان اينکه اميدواريم بتوانيم زمان ثبتنام حج تمتع را تثبيت کنيم، خاطرنشان کرد: امسال براي اولين بار در نظر گرفتيم 17 ربيعالاول هر سال که امسال 19 ديماه ميشود زمان ثبتنام حج تمتع را قرار دهيم و ثبتنام عمره نيز از 15 محرم يعني 21 آبان آغاز ميشود و عمليات اعزام عمره گزاران ايراني به سرزمين وحي از 10 آذرماه مصادف با 8 صفر آغاز خواهد شد.
وي ادامه داد: اعزام زميني عتبات مجددا از 6 مهر از دو مرز چذابه و مهران از سر گرفته شد و همچنين هفتهاي 30 پرواز به عتبات از 12 فرودگاه کشور داريم و روزانه 30 کاروان زميني به عتبات مشرف ميشوند و همچنين پيش ثبت نام بعدي عتبات از دهم آبان آغاز مي شودو دور جديد اعزام هاي عتبات از 10 آذرماه همزمان با اعزام عمره گزاران به سرزمين وحي آغاز مي شود و اسامي منتخبان قرعه کشي اين دوره از پيش ثبت نام ها 22 آبان در سامانه عتبات سازمان قابل مشاهده خواهد بود.
اوحدي در پاسخ به سوالي در خصوص قانون عربستان که اعلام کرده است زائراني که يک بار به حج رفتهاند نميتوانند تا 5 سال دوباره به حج اعزام شوند، گفت: دولت عربستان در حج امسال نرمافزاري را تهيه و پياده کرد که براساس آن همه جزئيات سفر زائران ثبت و کنترل ميشود. اين موضوع را اعلام کردند و براي حجاج داخل عربستان نيز از همين امسال اين قانون اعمال شده است.
رئيس سازمان حج و زيارت يادآور شد: در داخل کشور نيز در اين زمينه اقدامي انجام دادهايم و زائراني که به حج مشرف شده اند، مي توانند فيش حج خود را با سه فيش اولويت دار عمره تعويض کنند تا بدين طريق از تعداد زائران در صف اعزام تمتع کاسته شود.
وي همچنين در خصوص طرح توسعه مسجدالحرام نيز گفت: بر اساس برنامه عربستان از اول محرم فاز 3 طرح توسعه آغاز و تا پايان حج سال 94 تمام شود.
اوحدي در پاسخ به سوالي در خصوص شايعاتي مبني بر گور دستهجمعي زائران ايراني اربعين در عراق نيز گفت: طي 3 سال گذشته هيچ موردي از زائر گم شده ايراني در عراق نداشتيم قطعا اگر موردي بود حتما خانوادههاي آنها مراجعه ميکردند. اين مسير اصلا مسير زائران ما نبوده است و ما منتظريم شوراي عالي امنيت ملي و مراجع ذيصلاح در اين زمينه اظهارنظر کنند.
رئيس سازمان حج و زيارت در خصوص قطار شهري و مترو در مکه نيز گفت: امسال بخشي ازآن در مکه راه افتاد که زائران ما از آن استفاده نکردند و زائران کشورهاي ديگر نيز به دليل تراکم بالا از خدمترساني آن ناراضي بودند.
وي درباره خصوص اعزام هاي عمره نيز گفت: پيشبيني افزايش قيمت نيز داريم اما مقدار آن را هنوز نميدانيم. دليل آن هم مشکل مسکن در مدينه است. امسال موفق شديم قراردادي در خصوص اسکان زائران با 3 شرکت سعودي منعقد کنيم تا ظرفيت 2500 اتاق براي 5500 زائر عمره و حدود 10 هزار زائر حج در مدينه منوره فراهم شود.
اوحدي يادآور شد: سال گذشته 830 هزار نفر به عمره اعزام شدند و ما توانايي اعزام يک ميليون زائر را هم داريم اما به نظر ميرسد با وجود امکانات در مدينه منوره اين کار شدني نباشد.
رئيس سازمان حج و زيارت در خصوص سهميههاي حج نيز گفت: حتي يک مورد هم سهميه به جايي داده نشد البته آنها هم درخواست نکردند فقط دو کاروان جانبازان، يک کاروان خانواده معظم شهدا و يک کاروان ايثارگران نخبه را در حج داشتيم.
وي در خصوص شيوع ويروس ابولا و کرونا در عربستان نيز گفت: هيچ موردي از ابولا نداشتيم کرونا هم يک بيماري فصلي در بهار بود. البته هنگام ورود زائران به ايران کارشناسان وزارت بهداشت بر اساس وظيفه خود زائران را چکاپ مي کنند.